2022 Wereldgekwalificeerde Teams: alles over de deelnemers

Het WK in Qatar trapt op 20 november af. 32 landen gaan de strijd aan in de groepsfase. De nummers één en twee van de groepen gaan door naar de achtste finales. Dit is het begin van de spannende knock-out fase. Welke teams hebben zich gekwalificeerd voor het 2022 WK? Lees meer over het Wereldkampioenschap in Qatar en deelnemende landen.

Gekwalificeerde teams WK 2022

De 32 landen die zich hebben gekwalificeerd voor het wereldtoernooi zijn onderverdeeld in acht groepen van vier. Van elke groep gaan de twee landen die bovenaan eindigen door naar de volgende ronde.

Groep A: Qatar/Ecuador/Senegal/Nederland

Groep B: Engeland/Iran/Verenigde Staten/Wales

Groep C: Argentinië/Saoedi-Arabië/Mexico/Polen

Groep D: Frankrijk/Australia/Denemarken/Tunesië

Groep E: Spanje/Costa Rica/Duitsland/Japan

Groep F: België/Canada/Marokko/Kroatië

Groep G: Brazilië/Servië/Zwitserland/Kameroen

Groep H: Portugal/Ghana/Uruguay/Zuid-Korea

2022 WK loting groepswedstrijden

De loting voor de poules van het WK 2022 is verricht op 1 april 2022. Hoe werkt de loting van het WK? De 32 gekwalificeerde landen worden over vier potten verdeeld. POT 1 bestond uit gastland Qatar samen met de 7 hoogst genoteerde landen op de FIFA-ranglijst. De andere drie potten worden op dezelfde manier verdeeld. Een regel die streng wordt gehandhaafd is dat twee landen van hetzelfde continent niet bij elkaar in de groep kunnen komen. Dit geldt alleen niet voor Europese landen.

De Europese voetbalbond UEFA laat 55 landen strijden om een plek op het WK. Hiervan gaan uiteindelijk 13 landen door. Andere voetbalbonden zoals de CAF uit Afrika geeft 54 landen de kans om zich te plaatsen. Maar vijf landen uit Afrika gaan echter door naar het Wereldtoernooi. De laatste deelnemers worden geleverd door de CONCACAF, CONMEBOL en de AFC.

Topfavorieten deelnemers WK

De groepsfase van het WK is waar de minder ervaren WK landen gescheiden worden van de grootmachten. We verwachten een aantal verassingen in de achtste finale. Dit komt door de verassende resultaten in de Nations League. Tegen de tijd van de kwartfinale zullen alleen de sterkste landen over zijn.

Groepswinnaar Nederland

Nederland bevindt zich in groep A samen met Qatar, Ecuador en Senegal. Oranje is de favoriet in de groep. Op de tweede plek verwachten we Senegal. Het land laat goed voetbal zien en wist de Africa Cup dit jaar te winnen. Nederland is gegroeid in populariteit door het behalen van de Final Four bij de Nations League. Het Nederlands elftal met Louis van Gaal trapt het WK af tegen Senegal.

Nederland speelt de groepswedstrijden op 21, 25 en 29 november. Mocht Oranje doorgaan dan wordt op 3 december de achtste finale gespeeld tegen de nummer 2 van groep B.

Tegenvallende resultaten Engeland

In groep B wordt verwacht dat Engeland bovenaan de groep gaat eindigen. De Engelse zijn echter gedegradeerd in de Nations League naar League B. Hongarije was met 0-4 te sterk en er werd verloren van Italië. Het spel is niet geweldig en dus is het nog maar even afwachten hoe Engeland het gaat doen.

De kwalificatiewedstrijden voor het WK verliep wel weer soepen voor de Engelse. De bookmakers achten de kansen van het Engelse nationale elftal echter wel redelijk hoog. Mocht Engeland de verwachtingen niet waarmaken dan zullen de VS en Wales de strijd aan gaan om de eerste plek. Wales kwalificeerde zich maar net ten koste van Oekraïne.

Halvefinalisten 2022 WK

Argentinië in groep C is niet alleen de groepsfavoriet, maar wordt ook in de halve finale van het WK verwacht. Doordat regerend kampioen Frankrijk niet heel indrukwekkend speelt lijken andere landen dit jaar de kans te krijgen. Frankrijk verloor in de Nations League van Kroatië en Denemarken. Ook wisten ze niet te winnen van Oostenrijk. Hierdoor eindigde ze 3e in Group 1 van League A. Wel wordt het Franse elftal in de kwartfinales verwacht.

We zijn bij de verwachte winnaar WK 2022 aangekomen. Brazilië speelt in groep G en moet het opnemen tegen Servië, Zwitserland en Kameroen. Een relatief makkelijke groepswedstrijd voor de Brazilianen. Bondscoach Tite gaat zijn laatste toernooi in met het nationale elftal van Brazilië. Iemand anders mag het stokje van hem overnemen.

De bookmakers geven gunstige quoteringen voor het voorspellen van de WK 2022 winnaar. Als je nog niet helemaal zeker bent van je zaak kan je ook kijken wie de halvefinalisten zouden kunnen worden. Argentinië en Brazilië staan hoog op de lijst van mogelijk kandidaten.

Kansmakers WK 2022

In Groep E gaat de strijd tussen Spanje en Duitsland. Beide lijken erg op elkaar dit jaar. Het zal interessant zijn om te zien wie de groep wint. Beide landen zijn echter geen favorieten voor de winnaar van het WK 2022, maar een plaats ergens in de kwartfinales of misschien zelfs de halve finales is zeker mogelijk. Spanje versloeg aartsrivalen Portugal en Duitsland speelde tegen Italië.

De Rode Duivels staan tegenover Kroatië in Groep F. De Kroaten stonden in de halve finale van het WK 2018 nog tegenover Frankrijk. De Kroaten verloren de wedstrijd met 4-2. België heeft onlangs meermaals van Nederland verloren, maar ze maken een goede kans in de groep. Ze wonnen tegen Wales en Polen.

De Rode Duivels hebben ook oefenwedstrijden gepland tegen Egypte en Irak. De eerste wedstrijd van het WK begint voor de zuiderburen op 23 november tegen Canada. Marokko en Kroatië zullen naar verwachting veel weerstand bieden in de groep. Het zal interessant zijn om te zien wie de groep wint.

Tot slot hebben we Portugal in groep H. Sterspelers Cristiano Ronaldo, Diogo Costa, Bruno Fernandes, João Felic, Bernardo Silva en Diogo Jota komen uit in groep H. De recente resultaten waren een beetje teleurstellend met verliezen tegen Spanje en Zwitserland.

De underdogs van het WK 2022

Elk land dat deelneemt aan het WK 2022 maakt kans om het toernooi te winnen. We hopen op enkele verrassingen in de kwartfinales om het toernooi spannend te houden. Denemarken is een van die underdogs op het WK. Ze wonnen tegen Frankrijk en Oostenrijk in de Nations League. Ze hadden het echter moeilijk tegen Kroatië. De Denen hebben in recente duels enkele verrassende prestaties geleverd, dus het zou ons niet verbazen als ze plotseling in de kwartfinale staan.

Kennis van de groepen en hun details zal u duidelijk helpen bij uw WK-voorspellingen voor 2022.